Irk ve sınıf seçimi WQW'da sıkıca birbirine bağlı. Her ırk her sınıfı seçemiyor. O yüzden seçiminizi dikkatli yapmanızı tavsiye ederim. Irklar ve seçebilecekleri sınıflar aşağıdaki gibi:
Dwarf: Hunter, Rogue, Paladin, Priest, Warrior
Gnome: Mage, Rogue, Warlock, Warrior
Human: Mage, Priest, Paladin, Rogue, Warlock, Warrior
Night Elf: Druid(karakterim
, Hunter, Rogue, Priest, Warrior
Orc: Hunter, Rogue, Shaman, Warlock, Warrior
Tauren: Druid, Hunter, Shaman, Warrior
Troll: Hunter, Mage, Rogue, Priest, Shaman, Warrior
Undead: Mage, Priest, Rogue, Warlock, Warrior
Evet, gördüğünüz gibi ırk ve sınıf seçimi yaparken sizi zor anlar bekliyor. WQW oynayanların çoğunluğu (az farkla) Alliance ırklarından birini (Dwarf, Gnome, Human, Night Elf) oynuyorlar. Bunun sebebi biraz da olsa Alliance questlerinin başlangıçta nispeten kolay olması. İlk seviyeleri Alliance'ta Horde'a göre (Orc, Tauren, Troll, Undead) daha hızlı atlıyorsunuz. Peki hangi ırkı ve sınıfı seçmeli? Bu aslında tamamen sizin düşündüğünüz ve sevdiğiniz oyun tarzına bağlı. Sınıfları kısaca tanıtmak gerekirse:
Hunter: Menzilli silahlarda etkili. Onuncu seviyeden sonra yanına alabildiği hayvanı ile ölümcül bir ekip oluşturuyor. Hayvanı rakiplerin arasına dalarken kendisi de menzilli silahları ile rakiplerine ölüm yağdırıyor. Çok iyi bir gözcü.
Rogue: Tam bir gizlilik ustası. Gizlenebilme yeteneği ile Hunter'dan başka gözcülük yapabilen tek kişi. Tuzakları ve kilitleri etkisiz hale getirmede usta. Sinsi saldırıları ile ölümcül.
Paladin: Krallığın koruyucusu, kötülerin ve yaşayan ölülerin kabusu. Yakın savaştaki yeteneği, geniş koruma ve auralar ile birleşince ortaya kayda değer bir rakip çıkıyor. Ölüleri diriltme ve iyileştirme büyülerinin yanında güçlü bir savaşçı olmasıyla her grubun aranan adamı oluyor.
Priest: İyileştirici, koruyucu ve güçlendirici büyüleriyle tam bir destek karakteridir. Ancak yakın dövüşte çok güçlü değildir. Yüksek manası ve güçlü büyüleriyle zor durumdaki grupların bir numaralı yardımcısıdır.
Warrior: Tam bir savaş makinası olan bu karakter, yakın dövüşte rakipsizdir. Oyun içinde savaşçılar için kullanılan "Tank" lakabına fazlasıyla layıktır. Yüksek hit point seviyesi, geniş silah seçeneği ve özel kabiliyetleri ile tam bir canlı kalkan. Her gruba lazım.
Mage: Büyünün ustaları Azeroth'daki maceralarda aranan insanlardır. Yapabildikleri güçlü alan etkili büyülerle kalabalık düşman gruplarının bir numaralı tedavisidirler. Koruyucu ve güçlendirici büyüleri de büyücülerin ve grupların özelliklerini destekler.
Warlock: Büyünün karanlık tarafında uzmanlaşan Warlock, tam bir savaş büyücüsüdür. Güçlü büyülerinin yanı sıra çağırabildiği iblisvari yaratıklarla gücüne güç katar. İlginç tarzı nedeniyle WQW'un çok tercih edilen sınıflarındandır.
Druid: Doğanın dostu, aynı zamanda güçlü bir büyücü. Yaptığı büyüler daha çok doğaya endeksli, ama oldukça da güçlü. Ayrıca yırtıcı hayvanlara dönüşebilmesi sayesinde kayda değer bir rakip ve güçlü bir müttefik.
Shaman: Daha çok Druid ile Warlock'ın arasında kalmış diyebiliriz Shaman için. Ancak bu sınıfların aksine Shaman dengeli bir sınıftır. Büyü yapma kabiliyeti Shaman'ın yakın dövüşte zayıf olduğu anlamına gelmez. Bu yönde düşünen pek çok maceracının son gördüğü şey, karşılaştığı Shaman'ın gürzünün savruluşudur.
Görebileceğiniz gibi birbirinden şen sınıflar var seçebileceğimiz. Önceden de dediğim gibi hangi sınıfı seçeceğiniz tamamen zevkinize ve tercih ettiğiniz oyun tarzına bağlı. Her sınıfın güçlü ve zayıf yanları var. O yüzden bir sınıfın diğerine karşı üstün olduğu söylenemez. Irkların da sınıflar üzerindeki etkisi sadece sınıf seçimini sınırlandırmaları yönünde. Onun dışında ırkların sınıfınız üzerinde güç ya da özellikleriniz üzerinde herhangi bir etkisi yok.
Oyun size ilk seviyelerde kolay gelebilir. Ancak onuncu-onbeşinci seviyeleri geçtikten sonra oynamanın ve ilerlemenin kat be kat zorlaştığını göreceksiniz. Buna en iyi çözüm, bu noktadan sonra yapacağınız questleri gruplar eşliğinde tamamlamak. Öldürdüğünüz yaratık üzerinden alacağınız xp azalacaktır, ama questleri bitirme şansınız da kat kat yükselecektir. Ayırca questi tamamlarken xp kesintisine uğramıyorsunuz. Parti kurmak istediğiniz zaman, oyun içinde parti aradığınıza dair ilan verebilirsiniz. Ya da en kolayı bir guilde katılın. Oyun içinde "o" tuşuna basarak o esnada üye olduğunuz guildden kaç kişinin online ve bunların kaçının haritada size yakın olduğunu görmeniz mümkün. Guild kanalınızdan (chat ekranında /g yazıp bir boşluk bırakarak guild kanalına geçebilirsiniz), guildinize bağlı diğer oyunculara ulaşıp onlardan yardım isteyebilirsiniz. Zaten oyundaki guild sisteminin en büyük amacı bu.
Bir de oyun esnasında, sonunda "Elite" yazan questlerle karşılaşacaksınız.